Til den øvede...

Vi er en hyggelig skakklub i Odense. Har du lyst til at spille skak? Så er du særdeles velkommen hos os 


Mandage kl. 19.00

Onsdage kl. 12:30 (Seniorer)


Otto Baches Vej 13

5230 Odense.


Du kan helt uforpligtende se klubben an og spille med den første måneds tid.

    .    .           .       .      .      .   .   Webmaster

Til den øvede skakspiller: Hvordan du bruger nettet som træningsværktøj


Råd fra Jesper S. Poulsen - dvs. jeg taler af egen erfaring om nettet. I sidste ende skal du selvfølgelig SELV finde ud af, hvad der fungerer for netop dig, og hvordan du bedst kan tilpasse internettets mange muligheder til netop DIN træning. Nedenstående er altså kun ment som en guide til nettet...


Åbninger:

Det bliver let et uoverskueligt projekt for en begynder at sammensætte et "repertoire". En løsning er klassikeren "Solide Åbninger" af Bent Larsen, en lille og tynd bog der gør alt arbejdet for dig! :-) Larsen anbefaler London-systemet med hvid og Caro-Kann og Gammelindisk med sort. Vi har bogen liggende, og mange af os har spillet efter den bog, så spørg løs!

Hvis du selv vil undersøge "markedet" og afprøve forskellige åbninger - det er sjovt! - så kan The Chess Website anbefales: www.thechesswebsite.com/chess-openings Her bliver langt de fleste åbninger gennemgået i tekst og vigtigst: i videoer. Det kræver, at du kan engelsk (hvis det er et problem, så tag en bærbar eller mobil med i klubben og se videoerne med en erfaren spiller). Denne hjemmeside var guld værd for mig, da jeg meldte mig ind i Odense Skakklub og skiftede repertoire.

NB: The Chess Website har også videoer om strategi og slutspil.


Databaser:

Det er altid en god idé at se, hvordan andre spiller din åbning. En skak-database indeholder mange, mange partier spillet af dygtige spillere. Den er også et godt analyseværktøj, når du sidder hjemme og analyserer et af dine partier. Hvis du ikke vil købe en database, er der nogle gode gratis online. Min favorit er www.365chess.com/opening.php med over 2,5 mio. partier, inkl. de allernyeste. Du skal være bruger for at se længere end træk 6, men det er gratis og uden spam.


Taktik:

Det hjælper ikke at være en haj til åbningsteori eller en mester i bondestrukturer, hvis du ofte sætter brikker i slag eller overser simple kombinationer. Der er mange steder på nettet med daglige taktiske øvelser. En af de bedste er Chessity www.chessity.com hvor du SKAL løse 20 øvelser hver dag for at få 100%. Desuden viser forsiden også en oversigt over din træning for de sidste 20 dage. Så hvis du "glemmer" en dag, kan det tydeligt ses! Et godt træningsværktøj der holder dig til ilden: Skærmbillede af min træning.

Kræver tilmelding, men er gratis og uden spam.


Bøger og DVD'er:

Der er ingen vej udenom. På et tidspunkt bliver du nødt til at læse nogle bøger om skak! Det gælder ikke kun åbninger, men også strategi (angreb/forsvar, planlægning osv.) og teknik (slutspil, bondestruktur osv.). Vi har over 100 bøger i klubben på dansk, engelsk og tysk, så kig på dem inden du går ud og køber dig fattig.

Dansk Skaksalg www.skaksalg.dk kan skaffe mange bøger hjem på bestilling, men hvis du vil danne dig et overblik over markedet, både nye og gamle bøger, e-bøger og DVD'er, kan du lave research på de store udgivere, f.eks. Everyman Chess www.everymanchess.com og Chessbase shop.chessbase.com/en/cat_root


Korrespondance-skak:

Det er et velkendt faktum, at k-skak er et godt redskab til at blive bedre til åbninger, da alle kan slå op i bøger og databaser. Den lange betænkningstid gør også, at du bliver bedre til at vurdere planer og strategier, og hvor brikkerne skal stå i forskellige bondestrukturer.

Der er rigtig mange k-skak-sider, og vi har også en dansk! Den hedder Eskak og er gratis: www.eskak.dk

Hvis du vil prøve en af de store sider med mange funktioner, kan jeg anbefale Gameknot www.gameknot.com. Det er en betalingsside, men gratis hvis du ikke ønsker alle dens funktioner.


Internetskak:

Der er et utal af spilsteder på nettet, ligesom der er skak-apps til mobilen. Mit råd er at afprøve et par stykker, og så vælge den der passer bedst på din computer eller mobil. Spørg eventuelt dine skakvenner hvilken de bedst kan lide. Jeg bruger Chess www.chess.com - her kan man både spille nærskak, k-skak og hurtigturneringer.


Jeg vil se Magnus Carlsen spille live!

Jeg kan klart anbefale Chess24 www.chess24.com/en som streamer live fra de vigtigste turneringer verden over. Nogle af dem bliver kommenteret live på video af stormestre på engelsk (og nogle gange også på tysk og spansk og russisk!). Det kræver lidt tålmodighed at finde rundt på siden første gang, da den indeholder alt muligt skak, nyheder, bantzer-blitz for medlemmer, videosamlinger osv. osv.